familiedag familieweekend Inspiratie

Spelletjes voor je familieweekend

Wat zijn de leukste spelletjes voor je familieweekend?

Di zijn de 10 leukste spelletjes voor je familieweekend of familiedag.

Zo wordt je familie uitje nog leuker!

Een weekend doorbrengen met je hele familie is natuurlijk hartstikke leuk. Maar hoe een leuk idee is het als je een paar geweldige spellen met zijn allen kunt spelen? Je kunt kiezen voor een bordspel maar ook een zelfgemaakte spel met een persoonlijk tintje. Zijn jullie liever buiten, kies dan iets actiefs. Is het jouw taak om de volgende familiedag of familieweekend Nederland te organiseren? maak dan indruk met deze 10 leukste spelletjes voor een familieweekend.

Ook leuk voor een mannenweekend of vriendinnenweekend

Indien je de leukste spelletjes voor je familieweekend zoekt, is dit zeker de top 10. Deze super leuke binnen- en buiten spellen kunnen ook prima worden ingezet bij een mannenweekend of vriendinnenweekend. Met name Familie memory, Geen Ja en Geen Nee, Party en Co en doorfluistertje zijn spelletjes waarbij er gegarandeerd veel gelachen zal worden. En dat is precies waar zo een weekend om draait, veel met elkaar lachen en veel plezier maken. Hieronder het overzicht van de 10 leukste spelletjes voor je familieweekend of familiedag.

Ik hou van Holland verjaardagspel

Als jullie wel eens met zijn allen voor de buis zitten om mee te spelen met het populaire televisieprogramma ik hou van Holland, is het verjaardagspel een echte aanrader om met de familie te doen. Je gaat met z’n allen in een kring zitten. Kies iemand uit die de vragen gaat stellen, dit is de spelleider. De persoon die als eerst jarig is begint. Hij of zij krijgt het cadeau in handen. Wordt de vraag juist beantwoordt mag de cadeau overgegeven worden aan de persoon er naast. Dit gaat net lang door totdat het cadeau afgaat. Door de tijdsdruk worden er vaak de meest hilarische antwoorden gegeven. Het spel is overal verkrijgbaar.

karaoke met familie

Familie memory

Bij de 10 leukste spelletjes voor je familieweekend hoort zeker “Familie Memory”. Een andere leuke optie is een zelfgemaakte familie memory. Print twee foto’s van iedereen uit de familie. Leg deze omgekeerd op de tafel. Vervolgens is het de bedoeling dat er teams worden gemaakt. Ieder team krijgt om ste beurt een vraag. Je kunt er voor kiezen om een random quiz te doen maar je kunt zelf ook een familiequiz maken, met persoonlijke vragen. Als een team de vraag goed beantwoordt mogen zij de memory spelen en proberen de juiste combinatie te vinden. Lukt dit, ontvang het team een punt. Het team met de meeste punten is uiteindelijk de winnaar.

Geocaching

Als het lekker weer is kun je natuurlijk ook met de familie buitenshuis een spel doen. Een aanrader is geocaching. Een spel die je kunt installeren op je mobiele telefoon waarbij het draait om het zoeken naar schatten. Eigenlijk is het een kistje waarin een logboek zit. Hierop schrijf je je naam al leg je het vervolgens weer terug. Met behulp van coördinaten leg je de weg af richting de schat. Ook zul je puzzels moet oplossen om hints te ontvangen. Ondertussen geniet van je de prachtige omgeving en van elkaar. Het is ook nog eens lekker gezond!

Monopoly

Monopoly is misschien wel het meest gespeelde spel tijdens een familieweekend. Het is een klassiek spel die iedereen kent. Tegenwoordig is Monopoly te verkrijgen in allerlei verschillende varianten en thema’s. De basis is grotendeels hetzelfde. Iedere speler kiest een pion uit en begint op start. Om de beurt wordt er met dobbelstenen gegooid. het aantal ogen dat je werpt betekent het aantal stappen dat je met je pion mag zetten. Je komt terecht op straten die je kunt kopen. Als een andere speler op jouw straat terechtkomt moet deze huur betalen. Je kunt ook stations en nutsbedrijven kopen. Verder vinden we ook nog andere vakken. Bijvoorbeeld de ga direct naar de gevangenis. Dat wordt zitten! Ook kun je terechtkomen op belasting betalen of op een vak waarbij je een kaart moet trekken. Het spel is te spelen door jong en oud. Daardoor is het een ideaal familiespel.

Party en Co

Met Party en Co ben jij samen met je familie gegarandeerd van een hilarische avond. Het haalt ook je meest creatieve kant naar boven. Ieder team moet elke ronde binnen 30 seconden een opdracht uitvoeren. Zo moet bijvoorbeeld de andere speler in jouw team een woord raden die jij duidelijk moet maken met behulp van gebaren. Je kunt het spel spelen met maar liefst twintig spelers tegelijk. Het bevat zo’n 2000 vragen dus uitgespeeld ben je niet snel! Wil je dit spel spelen met jonge kinderen kun je ook Party en Co Junior kopen.

Geen Ja en geen Nee

Geen Ja en geen Nee is een fantastisch spel die super leuk is om met je hele familie te spelen. Voor de volwassenen maar ook voor de kinderen. Er zijn namelijk twee moeilijkheidsgraden. Als jij aan de beurt bent moet een andere speler een kaart pakken. Hier staan verschillende vragen op die aan jou moeten worden gesteld. Je mag overal mee antwoorden behalve met de twee woorden ja en nee. Lukt het jou om succesvol alle vragen te beantwoorden dan mag je je pion een stap vooruit zetten. Lukt het niet mag de speler dit doen die als eerst op de bel weet te drukken. Wie als eerst bij de finish terecht komt mag zich de winnaar van het spel noemen.

gezelschapsspel met familie

Yahtzee

Yahtzee is een spannend dobbelspel die makkelijk te begrijpen is. De bedoeling van het spel is dat je een zo hoog mogelijke score behaalt. Wanneer je aan de beurt bent mag je alle vijf de dobbelstenen gooien. In totaal mag je drie keer achter elkaar gooien. De bedoeling is om zoveel mogelijke van dzelfde cijfers te krijgen en om combinaties te maken die punten opleveren. Combinaties als drie gelijke, vier gelijke, full house, kleine straat, grote straat en yahtzee. Als je vijf keer dezelfde cijfer hebt heb je yahtzee gegooid. Dit levert 50 punten op. De grootst mogelijke score. Aan het eind van het spel worden alle punten bij elkaar geteld. De speler met de meeste punt wint.

Doorfluistertje

Dit spel is echt hilarisch! De hele familie moet naast elkaar gaan zitten. De persoon die begint fluistert een verhaal in de oor van degene naast zich. De zin mag je helemaal zelf verzinnen. Een weetje over een familielid die niemand weet is natuurlijk altijd lachen. Nu moet de zin elke keer doorgefluisterd worden naar de persoon naast je. Degene die de zin als laatst heeft gehoord moet hem hardop zeggen. In de meeste gevallen komt er de meest rare zin uit die helemaal niet kloppend is met de originele zin. Om te gieren!

Risk

Een ander spel dat altijd een succes in de familie is, is het strategisch bordspel Risk. Het draait allemaal het voeren van oorlog en het veroveren van landen. Het spelbord is in de vorm van een wereldkaart. Hierop staan ook alle continenten inclusief de bijbehorende landen op afgebeeld. Samen met je eigen leger moet je ervoor zorgen dat je missie succesvol verloopt. Dit kan bijvoorbeeld zijn vernietig het volledige zwarte leger, verover de continenten Europa en Noord-Amerika of verover drie continenten naar keuze. Het bordspel is te verkrijgen in verschillende edities.

Galgje

Oud maar goud! Galgje is een spel die iedereen kent maar nog steeds leuk blijft om te doen. Een groot voordeel bij is dat je er niet veel voor nodig hebt. Alleen een stuk papier en een pen om mee te schrijven. Jij verzint een woord en de andere moeten dit woord raden. Dit kunnen ze doen door eerst losse letters te raden. Er mogen maar een aantal fouten worden gemaakt want bij iedere fout wordt de galg verder getekend. Als het mannetje hangt voordat het woord geraden is heb jij gewonnen. Raad de tegenstander het woord, kreeg die een punt.

Meer familieweekend tips.

Een familieweekend of familiedag is voor veel families het hoogtepunt van het jaar. Wij hebben daarom de tips voor het organiseren van een familieweekend op een rij gezet. Of je nu een familieweekend Ardennen, Nederland, België, Duitsland of Luxemburg organiseert. Deze tips zijn overal toepasbaar.